«

»

Film Programme – 2014 g.

Място: ЗАЛА “РУСЕ”
НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВАТА “ПРОФ.ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ”
ПРОЖЕКЦИИТЕ ОТ ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА СА СЪС СВОБОДЕН ВХОД!

27 ноември, четвъртък, 18h00

Eduard Zahariev Jivot 24 kadyra

ЕДУАРД ЗАХАРИЕВ – ЖИВОТ 24 КАДЪРА В СЕКУНДА
Златен Ритон 2013: Награда за дебют на режисьора Павел Павлов
2013, 52 мин, документален
Сценарий: Петър Топалов
Режисьор: Павел Павлов
Оператори: Гео Иванов, Красимир Димитров
Продукция: „Аудиовидео орфей“ ЕАД – Александър Донев
С подкрепата на ИА Национален филмов център

„Eдуард Захариев – живот 24 кадъра в секунда“ е филм за българския режисьор Едуард Захариев, за неговия непрекъснато устремен към загадката на духовното съвършенство, неспокоен и трескаво търсещ творчески дух. За умението и волята да създаваш всеки свой филм със съзнанието за последен шанс в пространството на киноизкуството, на цената на всичко, дори и за сметка на собствения си живот.
ПАВЕЛ ПАВЛОВ е роден през 1985 г. в град Враца. Завършва магистратура по специалност „Филмова и телевизионна режисура“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ през 2010 г. Работил е като режисьор по монтажа в „Биг Брадър“, а в момента работи в „Аудиовидео Орфей“. Документалният филм „Едуард Захариев – живот 24 кадъра в секунда “ е дебютният му филм.

 

27 ноември, четвъртък, 19h00

Skok Film

СКОК
2012, 30 мин
Режисьори: Петър Вълчанов и Кристина Грозева
Сценарий: Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Оператор: Михаил Боевски
Музика: Христо Намлиев
С участието на: Стефан Денолюбов, Ани Вълчанова и Тодор Танчев
Продукция: Абраксас Филм
Копродукция: Комар Филм
С подкрепата на: Festival Images Vevey – European First Film Award,
Национален фонд Култура

Старият ерген Гошо получава предложение от богатия си братовчед Жоро да се грижи за охолния му дом, докато Гошо е в чужбина. За бедния роднина, който все още живее с майка си и дядо си, това е идеална възможност да си почине на спокойствие, в лукс и широта. Но още на втория ден пристига инкасаторката, която трябва да отчете водата. Оказва се, че това не е просто едно водо-отчитане, а най-измамната, най-страстна, най-смешната и най-тъжната любов на света.

КРИСТИНА ГРОЗЕВА завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” през 2000 г. и Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ през 2005 г. През периода 2003-2010 е автор на 5 късометражни (сред които игралната новела “Птици Божии”), един документален (съвместно с Петър Вълчанов) и един игрален филм (“Аварийно кацане”), които са носители на множество награди от национални и международни фестивали.
ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ завършва Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ през 2008 г. През периода 2001-2010 е автор на 4 късометражни (сред които “Семейна терапия”, носител на наградата JAMESON от София Филм Фест ‘08), един документален (съвместно с Кристина Грозева) и един игрален филм (“Аварийно кацане”), които са носители на множество награди от национални и международни фестивали. Режисьор на някои от касовите български сериали.

 

27 ноември, четвъртък, 19h35

reki bez mostove

РЕКИ БЕЗ МОСТОВЕ
Златен Ритон 2013: Награда на Съюза на българските филмови дейци
2013, 75 мин, документален
Сценарий: Марин Дамянов, Пенчо Ковачев
Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Оператор: Крум Родригес
Продукция: Инкомс Проджект – Пламен Йорданов, БНТ
С подкрепата на ИА Национален филмов център

Ромите Цветан (18) и Наско (13) са приятели. Те живеят в най-бедния район на Европа. Преди 3 години Цветан и българското момиче Албена (16) застават прегърнати пред идващия влак, защото любовта им е невъзможна. Албена умира, а днес Цветан благодари на Бога за подарения му втори живот. Наско страда, че майка му го е изоставила. В ужасяваща мизерия двамата приятели търсят начин да оцелеят и поне някакъв мотив да продължат да живеят.

КРИСТИНА ГРОЗЕВА и ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ работят съвместно още от студентските години. Първият им филм като сърежисьори е „Аварийно кацане“, отличен с награда „Златна роза“ за най-добър телевизионен филм. Следва късометражният филм „Скок“, който е първият български късометражен филм с номинация за наградите на Европейската филмова академия; отличен е с награди в Клермон Феран, Брюксел, Пусан.

28 ноември, петък, 19h00

vaptsarov

ВАПЦАРОВ. ПЕТ РАЗКАЗА ЗА ЕДИН РАЗСТРЕЛ
Голяма награда ЗЛАТЕН РИТОН 2013 за най-добър документален филм
2013, 70 мин, документален
Сценарий: Ивайла Александрова
Режисьор: Костадин Бонев
Оператор: Константин Занков а.б.о.
Продукция: Тривиум филмс
С подкрепата на ИА Национален филмов център

На 23. 7. 1942 г. един мъж е осъден на смърт от военнополевия съд на марионетното българско царство и още същия ден е разстрелян. Името му е Никола Вапцаров. За всеобща почуда тогавашните комунистически лидери, направлявали дейността на Вапцаров и подсъдими в същия процес, се отървават с далеч по-леки присъди и след смяната на режима през 1944 г. поемат управлението на държавата в свои ръце. Десет години по-късно светът ще узнае, че разстреляният през горещото лято на 1942 г. е най-големият сред българските поети, родени през ХХ в. И хората, които са го познавали, ще започнат да осребряват славата му…

КОСТАДИН БОНЕВ дебютира в документалното кино през 1984 г. Режисьор на игралните филми „Подгряване на вчерашния обед“ (2002) и „Военен кореспондент“ (2008). Сред документалните му филми са „Ловци на сънища“ (1991), Писма до Долната земя“ (1994), „Под облак“ (1997), „Търпението на камъка“ (1998), „Корабите са пълни“ (2005), „Класификация на спомени“ (2010). Носител на „Златен ритон ’2009“ за „Европолис, градът на Делтата“.

 

28 ноември, петък, 20h45

Tsvetanka

ЦВЕТАНКА
Златен Ритон 2013: Специална награда на журито за документален филм на сценариста и режисьор Юлиян Табаков
2012, 66 мин, документален
Сценарий: Юлиян Табаков
Режисьор: Юлиян Табаков
Оператор: Адам Нилсон
Продукция: Агитпроп – Мартичка Божилова
С подкрепата на ИА Национален филмов център,
Шведски филмов институт, Swedish Arts Grant Committee

Поетичен филм за историята на България от XX в., разказана през погледа и невероятния житейски път на д-р Цветанка Гошева. „Родена в заможно семейство, като дете Цветанка мечтае да стане актриса, но историята на България през XX в. радикално променя съдбата й. XX в. е уникален за България с резките преходи между три епохи – монархия, комунизъм и демокрация. Епохите се сменят, а заедно с тях се променят страната и хората, които живеят в нея. Цветанка е историята на моята баба – свидетел на тези три епохи. Нейният живот е показателен за живота на съвременниците, обществото и страната ни.“ Юлиян Табаков

ЮЛИЯН ТАБАКОВ е завършил СХУ за приложни изкуства, София, специалност „Детски играчки“, сценография в НХА „Николай Павлович“ (2000), София и скулптура в ENS des Beaux-Arts в Париж (2003). Първата му професионална изява като сценограф и режисьор е авторският спектакъл „Три сестри“ по А.П.Чехов, постановка на НДТ „Сълза и смях“ (сезон 1999–2000). От 2002 г. работи в Швеция. През 2007 г. прави сценографията и костюмите за „Бурята“ от Шекспир в Mazasis Teatras, Вилнюс; през 2008 г. – за „Троил и Кресида“ от У. Шекспир в театър „Вахтангов“, Москва; през 2011 г. – за „Младият принц и истината“ от Жан Клод Кариер в Столичен куклен театър – София, „Идиот 2012“ по Ф. М. Достоевски в Народен театър „Иван Вазов“. Прави самостоятелни изложби в София, Пловдив и Стокхолм, както и илюстрации за детски книги и стихосбирки. „Цветанка“ е първият му документален филм. Награди: Награда за най-добър регионален документален филм Big Stamp Award, ZagrebDox 2013; Награда за дебют в документалното кино – БФА 2012; „Снежен леопард“ за най-добър документален филм и за най-добър оператор, МФФ Ладах 2013, Индия

 

29 ноември, събота, 11h00

vyzvishenie

ВЪЗВИШЕНИЕ
2013, 28 мин, документален
Сценарий: Пепа Кошишка, Десислава Шишманова
Режисьор: Пепа Кошишка
Оператори: Антон Марчев, Виолин Палейков
Продукция: БНТ2-Пловдив

Филм за създаването на спектакъла по едноименния роман на Милен Русков в Пловдивския драматичен театър. Изграден е върху кадри от репетициите на режисьора Иван Добчев с актьорите, представя размислите на Асен Блатечки, Бойко Кръстанов, Красимир Василев за характера на персонажите им и тезата на драматурга Александър Секулов за това как литературата ражда театър. Документален разказ как актьорите от трупата, подобно на героите в романа и пиесата, минават през истински изпитания за духа, изкачвайки своето театрално „възвишение“ след пожара, оставил ги без сцена броени дни преди премиерата.

ПЕПА КОШИШКА е завършила „Кино и тв режисура“ в ЮЗУ „Н. Рилски“. Работила е в различни тв медии. Носител на няколко фестивални отличия. В екипа на БНТ Пловдив е от 2007 г. От тогава до сега е режисирала 11 документални филма, сред които са „М. и нещо лично“, „Николо Коцев – рок завръщане“ и „Възвишение“.

 

29 ноември, събота, 11h30

Dyjdoven den

ДЪЖДОВЕН ДЕН
Златен Ритон 2013: Награда на Община Пловдив
2013, 80 мин, документален, черно-бял
Сценарий: Андрей Чертов
Режисьор: Андрей Чертов
Оператор: Андрей Чертов
Музика: Милчо Левиев
Продукция: Андрей Чертов
С подкрепата на ИА Национален филмов център

Темата за Пловдив е доминанта във филма, също като историята на артистичното минало на града, и в частност на Стария Пловдив. Сред последните мохикани на пловдивската бохема наред с Атанас Кръстев – Начо Културата, Георги Божилов – Слона, Катя Паскалева, Димитър Киров, Георги Бояджиев – Бояджана, които са ни напуснали, художници и творци, музиканти и поети, писатели и артисти, името на българския джазов музикант Огнян Видев безспорно е едно от най-ярките. Връзката му с Пловдив е много важна и значителна, те са неделими. Музикантът се обяснява в любов пред китарата си, спомените пораждат картини от реалността и миналото. Музиката му ни кара да се замислим над тленното битие. И същевременно над себе си.

АНДРЕЙ ЧЕРТОВ е оператор, сценарист, режисьор и продуцент, роден през 1953 г. в Москва, Русия. През 1974 г. завършва „Операторско майсторство“ във ВГИК, Москва. От 1975 г. постоянно живее и работи като оператор в България. Заснел е над 200 документални, научно-популярни, анимационни и игрални филма. „Дъждовен ден“ е първият му самостоятелен документален филм като режисьор.

 

29 ноември, събота, 12h55

hudojnikyt i vremeto

ХУДОЖНИКЪТ И ВРЕМЕТО
Златен Ритон 2013: Почетна Грамота в категория Документално кино
2013, 45 мин, документален
Сценарий: Даниела Лазарова
Режисьор: Иван Трайков
Оператор: Емил Пенев
Продукция: Тристан филм – Станимир Трифонов, София
С подкрепата на СП Култура на Столична община

Документален филм за художника Харалампи Тачев – роден в Пловдив, но свързал живота и творчеството си неразривно със София. Чрез неговата непозната за широката общественост лична история се обрисува „филмово платно“, разказващо за връщането на България в Европа в началото на ХХ век; за преливането на напредналата европейска култура обратно към Балканите; за разкаляното османско село, преобразило се в „Малката Виена“; за създаването и съдбата на столичния герб; за борбата на младите ни тогава творци срещу академизма и консерватизма; за „проводниците“ на „модерното европейско изкуство“ у нас преди 100 години; както и за престижните участия на младоосвободената ни държава на първите световни изложения… Филм за художника във времето и за епохата в творбите му…

ИВАН ТРАЙКОВ е режисьор на около 15 документални филма сред които: „35 мм спомени“, „Закуска на тревата“, „Огън и плам“, „Българският полет“, „Крайна точка неизвестна“, „Джамалари“, „Щрихи от първия български парламент“, „Небесният покровител на България“, „Лорд Бънди от София“, „Художникът и времето“, като на някои от тях е съсценарист или сценарист. Режисьор на игралната новела „Среща“ и на игрално-документалния „Следващо утро над родината“. Носител на български и международни награди. Режисьор и сценарист в екипите на телевизионните предавания за кино „Киноцентърът представя: Понеделник 8½“ и „Кино по ноти“.

 

29 ноември, събота, 13h45

lord bundy ot sofia

ЛОРД БЪНДИ ОТ СОФИЯ
2013, 80 мин, документален
Сценарий: Боряна Матеева, Константин Петров
Режисьор: Иван Трайков
Оператор: Емил Пенев
Продукция: Тристан филм – Станимир Трифонов, Здравко Ватев
С подкрепата на СП Културa на Столична община

През 1940 г. се раждат две момчета, Джон и Митко – едното в Ливърпул, другото в София. И двете започват да свирят на китара. Първото се прочува в целия свят и става икона на попмузиката. Второто е неизвестно дори на сънародниците си… Филмът възкресява бурния дух на 60-те години на миналия век през съдбата и драмата на първата българска рок-група „Бъндараците“ и нейния легендарен основател Димитър Милев – Бънди. Докато забиват яко любимите си парчета, „порасналите момчета“ разказват темпераментно и безкомпромисно за времето и нравите в комунистическа България и търсят измеренията на съвременния рок.

ИВАН ТРАЙКОВ е режисьор на около 15 документални филма сред които: „35 мм спомени“, „Закуска на тревата“, „Огън и плам“, „Българският полет“, „Крайна точка неизвестна“, „Джамалари“, „Щрихи от първия български парламент“, „Небесният покровител на България“, „Лорд Бънди от София“, „Художникът и времето“, като на някои от тях е съсценарист или сценарист. Режисьор на игралната новела „Среща“ и на игрално-документалния „Следващо утро над родината“. Носител на български и международни награди. Режисьор и сценарист в екипите на телевизионните предавания за кино „Киноцентърът представя: Понеделник 8½“ и „Кино по ноти“.

 

29 ноември, събота, 15h10

diktatura na syvestta

ДИКТАТУРА НА СЪВЕСТТА
2012, 54 мин, документален
Сценарий: Димитър Шарков
Режисьор: Димитър Шарков
Оператор: Пламен Герасимов
Продукция: БНТ

Филм за големия български режисьор Красимир Спасов, проследяващ неговото творчество в театъра през годините. Самият режисьор прави дисекция на времето, в което живее и работи. Големите лутания, бунтовете и „диктатурите“, копнежите и съмненията на един истински творец, работил в театрите на България, а днес – в Театъра на армията. Неговите хитови постановки на „Обърни се с гняв назад“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Васа Железнова“, „Последните“, „Диктатура на съвестта“ и още много други очертават пътя на един търсещ и неспокоен творец.

ДИМИТЪР ШАРКОВ работи като режисьор в БНТ. Носител е на многобройни международни награди от телевизионни фестивали. Режисьор е на много телевизионни постановки и филми, сред които „Зелен таралеж“ и „Гнездото“ по Йордан Радичков, „Горски дух“ и „Шарен свят“ по Николай Хайтов, „Тайната вечеря на Дякона Левски“ и „Двубой“ по Стефан Цанев, „Биволът“ по Иван Радоев, „Нон грата“ по Христо Бойчев, „Балкански синдром“ и „Коледни апаши“ по Станислав Стратиев… Автор е на поредицата „Под дъгата“, която се излъчва по БНТ, както и на предаванията „В неделя със…“, „Иде нашенската музика“, „Афиш“. Автор и режисьор на редица филми за бележити хора на изкуството.

 

29 ноември, събота, 16h10

orkestyryt na Sofia

ОРКЕСТЪРЪТ НА СОФИЯ
2013, 80 мин, документален
Сценарий: Хелия Чавдарова
Режисьор: Росен Елезов
Оператор: Цветан Недков
Продукция: Херос вижън ООД – Росен Елезов, БНТ
С подкрепата на Столична община

Филмът е посветен на 50-годишнината от създаването на легендарния „Оркестър София“. Той ни връща към атмосферата на култовите за 60-те и 70-те години на миналия век места. Разказва за пионерите – едни от най-значимите фигури на българската поп, рок и джаз музика по времето на Студената война. Среща ни с личната драма на оцелелите музиканти от „Оркестър София“ при самолетната катастрофа от 1971 г. И предава тяхната дълбока надежда и вяра в силата и смисъла на създаването на музика.

РОСЕН ЕЛЕЗОВ е завършил кинознание и кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Носител е на редица награди за филмите си, сред които са „Ето човека“ (1990), „Черната тетрадка“ (1995), „Хроника на едно национално предателство“ (1998), „Тъй рече Ванга“ (2004), „По особено жесток начин“ (2008), „Отвъд думите“ (2009), „Безсребърници“ (2010), „Оркестърът на София“ (2013).

 

29 ноември, събота, 17h35

Skok Film

СКОК
2012, 30 мин
Режисьори: Петър Вълчанов и Кристина Грозева
Сценарий: Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Оператор: Михаил Боевски
Музика: Христо Намлиев
С участието на: Стефан Денолюбов, Ани Вълчанова и Тодор Танчев
Продукция: Абраксас Филм
Копродукция: Комар Филм
С подкрепата на: Festival Images Vevey – European First Film Award
Национален фонд Култура
Старият ерген Гошо получава предложение от богатия си братовчед Жоро да се грижи за охолния му дом, докато Гошо е в чужбина. За бедния роднина, който все още живее с майка си и дядо си, това е идеална възможност да си почине на спокойствие, в лукс и широта. Но още на втория ден пристига инкасаторката, която трябва да отчете водата. Оказва се, че това не е просто едно водо-отчитане, а най-измамната, най-страстна, най-смешната и най-тъжната любов на света.

КРИСТИНА ГРОЗЕВА завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” през 2000 г. и Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ през 2005 г. През периода 2003-2010 е автор на 5 късометражни (сред които игралната новела “Птици Божии”), един документален (съвместно с Петър Вълчанов) и един игрален филм (“Аварийно кацане”), които са носители на множество награди от национални и международни фестивали.
ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ завършва Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ през 2008 г. През периода 2001-2010 е автор на 4 късометражни (сред които “Семейна терапия”, носител на наградата JAMESON от София Филм Фест ‘08), един документален (съвместно с Кристина Грозева) и един игрален филм (“Аварийно кацане”), които са носители на множество награди от национални и международни фестивали. Режисьор на някои от касовите български сериали.

 

29 ноември, събота, 18h10

Spaseniqt_grad Film_small

СПАСЕНИЯТ ГРАД
2011, 50 мин, документален
Режисьор: Явор Бобев
Продуцент: Българска национална телевизия
Сценарий: Матей Тодоров
Оператори: Бочо Бочев и Стоян Бобев

Световната морска история грижливо пази спомена за тежки корабокрушения и катастрофи с неподозирани последствия. Посвещаваме този разказ на шепата български смелчаци от екипажа на парахода „Княгиня Мария-Луиза”, останали завинаги в прегръдките на морето при изпълнение на моряшкия си дълг на 30 май 1941 година, за да я има Пирея…
Преди 70 години търговският параход “Княгиня Мария-Луиза” е натоварен по немска заповед с 6000 тона бомби и взривни вещества на пристанището в Пирея. На борда възниква пожар и за да спаси града, българският капитан Иван Томов решава корабът да бъде изведен от пристанището. На борда остават само той и помощниците му. Част от екипажа загива при чудовищната експлозия, но спасява гръцкия град от унищожителен пожар.
Филмът “Спасеният град” става факт след петгодишни изследвания и работа по случая.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/fishboxb/public_html/sites/bgeufest/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399