«

»

Фестивалът БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА влезе в учебния процес на НАТФИЗ

Студентите от трети курс във факултет „Екранни изкуства“ на НАТФИЗ се фокусират върху наградени филми и предавания от медийния фестивал БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА в Русе. Техният преподавател доц. д-р Иво Драганов им е възложил като задължителна семестриална работа да напишат есе върху творби от последното издание на фестивала през ноември 2014.

Студентите анализират разширения репортаж „Кончето Уолтър“ на Мая Димитрова от „Частен случай“ на БНТ, спечелил Голямата награда „Българската Европа“. Сред обектите на анализ са филмите „Френска любов“ и „Диагноза“ на режисьора Николай Василев – носител на две специални награди от фестивала, както и множество репортажи и телевизионни предавания.

Доц. д-р Иво Драганов е председател на журито на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА в Русе. Преподава в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от 1996-а година, води лекции по филмова и телевизионна режисура, монтаж и драматургия във факултет „Екранни изкуства“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Защо фестивалът БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА влиза във фокуса на студентските занимания – отговорът от доц. д-р Иво Драганов: Днес в България близо 60 телевизии излъчват денонощна програма: това прави 1 440 часа програма за един ден. В това телевизионно море е трудно да се видят най-добрите предавания, които се показват на фестивала “Българската Европа”. За първи път през 2014-а организаторите на фестивала качиха състезаващите се 93 филми, програми и предавания в специален видеоканал. Това ми даде възможност да ги покажа на студентите си. Като преподавател се стремя да им внуша, че в телевизията могат да се правят почтени, важни и естетически издържани неща, в които духът на кинодокументалистиката априори присъства. Ето защо като тяхна задължителна семестриална работа възложих на студентите да изгледат предаванията от „Българската Европа“ и всеки да напише есе за това предаване, което най-много му е харесало. Едни ги предадоха по електронен път, а други на хартиен носител. Най-важното е, че след това гледане повечето студенти промениха мнението си за телевизията като територия на евтиното забавление, пошлите стандарти, празните приказки и скритата реклама.

Журито на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2014 връчи 18 награди на участващи екипи и творци от 11 български телевизии. В конкурсната програма се състезаваха общо 115 телевизионни продукции.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/fishboxb/public_html/sites/bgeufest/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399