«

»

Филмова програма – 2015

Българската Европа представя:
Поучителната история за живота на братя Прошек
19 ноември, четвъртък, 19:00 Канев център Русенски университет
2014, България, 55 мин., документален
сценарист: Влади Киров, оператор: Емил Пенев, продуцент и режисьор: Любомир Халачев

proshek_brother_landscapeФилмът разказва за живота на братя Прошек и за цялата атмосфера в началото на 20 век, когато България е била примамливо място за инвестиции и за развитие на кариерата. Разказ за работливите и предприемчиви хора, без значение от къде идват, и за постоянните връзки между Западна и Източна Европа.

Урок (The Lesson)
20 ноември, петък, 2015, 19:00, Канев център Русенски университет
2015, България / Гърция, 105 мин.
режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Един от трите филма, финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент

Urok_02

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е на финала за престижната европейска награда заедно с копродукциите „Медитеранеа“ (Mediterranea) и „Мустанг“ (Mustang). На 25 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург и в присъствието на четиримата режисьори, ще бъде обявен носителят на наградата ЛУКС за 2015 г.

Прожекциите в българските градове Русе, Стара Загора, Враца, Видин, Пловдив и София са инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство със София Филм Фест и центровете Европа Директно. В Русе към партньорите се присъединява и фестивалът „Българската Европа“ на сдружение „Европейски пространства 21“.

Прожекцията на филма ще започне в 19:30. Преди това ще раздадем наградите на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА.

Хавър (Le Havre)
26
ноември, четвъртък, 2015, 18:30, Исторически музей Русе
2011, Финландия / Франция / Германия, 103 мин.
режисьор Аки Каурисмаки
Прожекция от серията на Киноклуб „Синята къща“

Le HavreВ ролите: Андре Вилмс, Кати Утинен, Блонден Мигел, Лайка, Жан-Пиер Дарусен, Елина Сало

Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с единственото оръжие, с което разполага – вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. Врагът му е огромната държавна машина на Запада в лицето на полицията, която с всеки изминал миг се приближава към бежанеца.

След прожекцията очаквайте дискусия с модератори от Българско филмово общество.

Кратка история на социалистическия реализъм
30 ноември, понеделник, 2015, 18:30, Исторически музей Русе
2012, България, 65 мин.
режисьор Иван Георгиев-Гец

Kratka-history-of-soc.-realism_youtubeКога възниква терминът “социалистически реализъм” и как се стига до налагането му като “единствено правилен метод на художествено творчество”, чрез който се създава изкуството на онеправданите; кои са основните принципи на този пропаганден метод и какви са българските особености при употребите на тоталитарната естетическа доктрина? С помощта на множество архивни кинокадри, документи и фотоси филмът на Иван Георгиев-Гец “Кратка история на социалистическия реализъм” проследява зараждането, разцвета и упадъка на феномена “соцреализъм”.

Филмът е насочен предимно към младите, които не помнят времето на Желязната завеса и Берлинската стена. Той разказва достъпно, с тъга и чувство за хумор за вездесъщия класов подход при изграждането на сюжетните схеми на произведенията, за устойчивото “народностно” присъствие на т.нар. “синтетични образи” – партизани, работници, комунисти, – за задължителното въвеждане на героически сюжети и модели, за специфичната монументалност и епизация на изображенията, за безапелациония и необятен хоризонт на “светлото бъдеще”. Режисьор и сценарист е Иван Георгиев-Гец, оператор е Ивайло Пенчев, участват актьорите Веселин Мезеклиев, Милена Илиева и Атанас Найденов.

Ivan-Georgiev-645x396Иван Георгиев-Гец показа филма на конференция по визуална антропология в Пловдив. Поканихме го в Русе на фестивала. Филмът идва с партньорството на приятели от Нов Български университет, където Иван Георгиев-Гец преподаваше. Надяваме се самият той да ни гледа от Небето.

Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието
3
декември, четвъртък, 2015, 18:30, Исторически музей Русе
2014, Швеция / Германия / Норвегия / Франция, 101 мин.
Режисьор: Рой Андершон
Прожекция от серията на Киноклуб „Синята къща“

Galab Kaznal na klonВ ролите: Холгер Андершон, Нилс Уестблум, Шарлота Ларшон и др.
Двама пътуващи търговци на дребно, Сам и Джонатан, подобно на съвременни Дон Кихот и Санчо Панса, ни повеждат на калейдоскопично пътешествие през различни човешки съдби. Това пътуване представя уникалната красота на някои моменти и дребнавостта на други, изважда наяве хумористични или трагични епизоди, поставя акцент върху величието на живота и деликатната същност на човечността…

Награди и номинации: Венеция 2014 – „Златен лъв“ за най-добър филм

След прожекцията очаквайте дискусия с модератори от Българско филмово общество.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/fishboxb/public_html/sites/bgeufest/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399