Регламент

МИСИЯ
Фестивалът насърчава усилията на българските медии да работят в полза на обществото

ЦЕЛ
Фестивалът насърчава развитието на проблемната и граждански ангажирана журналистика в българските телевизии

ПРИОРИТЕТИ 2017: #BG10xEU
Правим този фестивал, защото българският медиен пейзаж има нужда от него, защото българските журналисти очакват техния труд да бъде оценен и признат, защото днес е все по-трудно да се води независим и честен публичен дебат. Специален акцент в програмата е десетгодишината от приемането на България в Европейския съюз.

РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА 2017
От 2014 година журито на фестивала гледа предварително предаванията от състезателната програма онлайн по специално създаден за целта уеб базиран канал.

През 2015 година в процеса на дискусия около наградите на фестивала за телевизионни предавания стана ясно, че се оценява пренебрежимо малък процент от програмите на участващите 9 телевизии. Общо тези телевизии излъчват 78 840 часа годишна програма, а на състезанието участват около 120 часа програма. Единодушно бе мнението, че извън конкурса и наградите остават изключително важни от гледна точка на обществения интерес предавания.

Това подтикна организаторите на фестивала и членовете на журито да потърсят още по-ефективен подход чрез който да оценят по-вярно някои тенденции.

Отказването от оценяване по предварително определени категории дава възможност по-пълно да се обхване многообразието на съдържание в българския телевизионен ефир. Издание 2016 потвърди, че подходът е правилен. Бяха отличени 19 предавания и поредици на 8 български телевизии.

И през 2017 журито гледа телевизия с цел да добие максимална ясна представа за телевизионните предавания не само от едно или две техни издания, а от цялата година.

Окончателните си решения журито ще вземе в Русе на заседание в дните на фестивала. Какви ще са те – ще стане ясно на церемонията по връчване на наградите на 10 ноември 2017.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/fishboxb/public_html/sites/bgeufest/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399