Жури

OLYMPUS DIGITAL CAMERAдоц. д-р Иво Драганов, председател на журито

Медиен експерт, преподавател по телевизионна драматургия и телевизионно програмиране в НАТФИЗ и по управление и регулация на електронни медии в НБУ. Солидна професионална реализация в кино и филмопроизводството в България. Въвежда през 1992 г. продуцентската система във филмопроизводството на БНТ. Програмен директор на Канал 1 на БНТ (1993-95), директор на Телевизия Европа (2002), генерален мениджър на телевизия ВВТ (2009). Секретар на НСРТ (1997-02). Специализации в BBC Англия, Франция, САЩ.

Сценариите му за документални филми и радиопиеси печелят много награди. Автор на книгите „Особености на телевизионния мениджмънт” и „Телевизионното програмиране в общия аудиовизуален контекст” . Член на СБФД и Българската филмова академия. Член на журита на различни фестивали в България. Името му е в сборника „Кой кой е в България“ и енциклопедията „Българското кино от А до Я“.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВлади Киров

Сценарист на документални и игрални филми, писател, преводач, завършил германистика и българска литература в Софийски университет. Роден през 1949 г. в София. Сценариите му за документални филми печелят награди по фестивали и конкурси в България, Европа и САЩ. Работи с най-известните български режисьори. Романист, сценарист на игрални филми. Преводаческите му занимания включват текстове на Карл Ясперс и Барбара Трабер.

Избрана филмография: Военен кореспондент (2008); Корабите са пълни (2005); Пату (2005); Как Европа влезе в България (2002); Паралелният свят (2002) с режисьор Мира Няголова – Специална награда на фестивала във Вермонт, САЩ; Благослов (2001) с режисьор Любомир Халачев – Награда за драматургия на филмовия фестивал в Пловдив; 1934 (1999) с режисьор Костадин Бонев – Награда на критиката на фестивала за документално кино Пловдив. Последният филм по негов сценарий е Поучителната история за живота на Братя Прошек с режисьор Любомир Халачев. В момента се снимат три филма по негови сценарии: Пожарища с режисьор Михаил Мелтев; От Маршов до Леополдов via България с режисьор Дидо Неделчев и Житие грешного Ивана с режисьор Галина Кралева.

 

Jury_Boyko Stankushev resБойко Станкушев

Дългогодишен журналист в Българската национална телевизия, работи като репортер, редактор и водещ на емблематични предавания като „Новини“, „Светът в действие“, „Панорама“. Програмен директор на телевизионните канали на обществената медиа. На два пъти е избиран за член на УС на БНТ. Учредител и председател на Националната организация на кабелните оператори в България. Съучредител на независимата журналистическа организация „Форум Свободно слово“, на Българската медийна коалиция, съучредител на Атлантическия клуб в България

 

 

 

 

Lipovanski resДимитър Липовански

Основател и директор на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА. Създател и директор на Арена Медиа Русе. В радиобизнеса от зората на частните радиостанции в България. Режисьор. Развива некомерсиални телевизионни проекти. Дългогодишен опит в неправителствения сектор, създател и мениджър на проекти в сферата на културата, изкуството, комуникациите, достъпа до информация, гражданското общество и развитие. Носител на Награда „Русе” (2013) за цялостен принос към развитието на изкуствата и културата.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/fishboxb/public_html/sites/bgeufest/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399