«

»

Жури – 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAдоц. д-р Иво Драганов, председател на журито

Медиен експерт, преподавател по телевизионна драматургия и телевизионно програмиране в НАТФИЗ и по управление и регулация на електронни медии в НБУ. Солидна професионална реализация в кино и филмопроизводството в България. Въвежда през 1992 г. продуцентската система във филмопроизводството на БНТ. Програмен директор на Канал 1 на БНТ (1993-95), директор на Телевизия Европа (2002), генерален мениджър на телевизия ВВТ (2009). Секретар на НСРТ (1997-02). Специализации в BBC Англия, Франция, САЩ.

Сценариите му за документални филми и радиопиеси печелят много награди. Автор на книгите „Особености на телевизионния мениджмънт” и „Телевизионното програмиране в общия аудиовизуален контекст” . Член на СБФД и Българската филмова академия. Член на журита на различни фестивали в България. Името му е в сборника „Кой кой е в България“ и енциклопедията „Българското кино от А до Я“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВлади Киров

Сценарист на документални и игрални филми, писател, преводач, завършил германистика и българска литература в Софийски университет. Роден през 1949 г. в София. Сценариите му за документални филми печелят награди по фестивали и конкурси в България, Европа и САЩ. Работи с най-известните български режисьори. Романист, сценарист на игрални филми. Преводаческите му занимания включват текстове на Карл Ясперс и Барбара Трабер.

Избрана филмография: Военен кореспондент (2008); Корабите са пълни (2005); Пату (2005); Как Европа влезе в България (2002); Паралелният свят (2002) с режисьор Мира Няголова – Специална награда на фестивала във Вермонт, САЩ; Благослов (2001) с режисьор Любомир Халачев – Награда за драматургия на филмовия фестивал в Пловдив; 1934 (1999) с режисьор Костадин Бонев – Награда на критиката на фестивала за документално кино Пловдив. Последният филм по негов сценарий е Поучителната история за живота на Братя Прошек с режисьор Любомир Халачев. В момента се снимат три филма по негови сценарии: Пожарища с режисьор Михаил Мелтев; От Маршов до Леополдов via България с режисьор Дидо Неделчев и Житие грешного Ивана с режисьор Галина Кралева.

Lipovanski resДимитър Липовански

Основател и директор на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА. Създател и директор на Арена Медиа Русе. В радиобизнеса от зората на частните радиостанции в България. Режисьор. Развива некомерсиални телевизионни проекти. Дългогодишен опит в неправителствения сектор, създател и мениджър на проекти в сферата на културата, изкуството, комуникациите, достъпа до информация, гражданското общество и развитие. Носител на Награда „Русе” (2013) за цялостен принос към развитието на изкуствата и културата.

teodoraд-р Теодора Дончева

С трайни интереси в областта на културата, киното и телевизията. Завършва „Културология“, а след това магистратура по “Изкуства и съвременност” в СУ „Св. Кл. Охридски”. През 2006 г. работи като сценарист в сериала на ТВ7 „Неочакван обрат”. През 2015 г. защитава дисертация на тема “Българският телевизионен сериал от 21-ви век: социокултурен контекст”, а понастоящем е главен асистент доктор в сектор „Екранни изкуства“ на ИИИзк, БАН. Сценарист на документални филми. По неин сценарий се снима филмът „Блян за щастие“ за живота на поета Димчо Дебелянов. Член на СБФД и на Българската филмова академия.

Niki Nikolov 2Николай Николов

През 2005 г. завършва бакалавърска степен в специалност “Икономика на масмедиите”, а през 2006 г. магистърска степен по специалност “Икономика на интелектуалната собственост” в Университета за национално и световно стопанство УНСС. От 2013 г. е студент специалност “Филмова и телевизионна режисура” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Режисьор на късометражни игрални и документални филми, асистент режисьор в пълнометражни филмови продукции, документални филми и телевизионни реклами.